Viele Wege führen nach Werischwar...

Ich bin Latz

Ich bin Latz

Lesz-e még valaha népszerű zenei irányzat a rave?

2009. január 19. - Latz von W.

Nemsokára itt az Oldschool Madness, ennek kapcsán pedig gondoltam írok valamit arról, hogy miért is szeretem annyira a ’90-es évek rave-jeit, illetve, hogy miért utálom a jelenlegi electro- és progressive house áradatot. Időközben egy Time Unlimited nickű rave.hu-s fórumtársam ugyanezt a témát tökéletesen kifejtette, úgyhogy a következőken az ő véleményét olvashatjátok arról, hogy miért nem lehet újra széles körben elterjedt az egykoron sokkal népszerűbb zenei stílus, a rave (avagy happy hardcore - kinek hogy tetszik).
Egy vélemény, amivel tökéletesen egyetértek. Egy nem is annyira görbe tükör a jelenlegi ”diszkós” generáció elé tartva...

"Az a helyzet gyerekek, hogy személy szerint totálisan reménytelennek látom a magunkfajta zenéjének megismertetését szélesebb rétegekkel!
Hiába a jó szándék, ez önmagában kevés. És sajnos amit most írni fogok, az nem csak a classic oldschool zenékre alkalmazandó, hanem a modernebb rave-szerű irányzatokra is!
De miért is? Megmondom.

Megbeszéltük már korábban, hogy az egykori echte raverek, hc-sok napjainkra vagy gyereket sétáltatnak a játszótéren, vagy elvonón vannak. Páran, akik túléltük mindezt épségben, csak azok a kivételek vagyunk, akik a szabályt erősítik... :-((( Ha 50-100 ember összeszedhető idehaza egy keményvonalas időutazásra, az már a csoda kategóriájába tartozik! Ezek 27-40 évesek általában.

Aztán ugye vannak a többnyire fiatalabbak, akik a UKHC-t* és a modern HHC-t** szeretik. De ők sincsenek sokan, és ez a korosztály is lassan kiöregszik, 22-30 év között vannak többnyire ők is. (Javítsatok ki, ha tévedek!)

És ami végül marad? A 15-25 évesek... akikkel ismerjük el, qrvára nem tudunk mit kezdeni! Nincs igény a kulturált szórakozásra, mert az már nem "menő"!
Hogyisne, egész éjjel ugrálni mint állat (némi kitartás és tánctudás bizony szükségeltetik ehhez), hullarészegre beinni nem lehet (aki összeesett, hogyan fog ugrálni? Paradoxonhegyek...), sőt még balhézni sem lehet (raverek nem provokálnak bunyókat, főleg nem egymás között).
Hol marad így az "élvezet"? Kérdezik ezek a balfékek!

Gondoljatok bele, hogy ez a langyos slejm proghouse miért is menő annyira már évek óta! Nem kell tehetség a "zene" elkészítéséhez: ugyanaz megy végig, pár effekttel. Nem kell rá megerőltetően mozogni, hiszen csak 120 BPM*** körül van az egész. Nem kell ész, nem kell zenei igényesség a hallgatásához, valami szójjon, oszt jó így is alapon megy az egész. Lehet közben a plázaribiket fogdosni, miközben másik kézben ott figyel a sör. És persze ha valaki meglök, vagy rálép a lábadra, akkor máris van kivel, és van miért kötekedni, hiszen itt nincs összetartás...

Ugye nem gondoljátok azt, hogy a fenti "előnyökre" rászoktatott, média által elhülyített tizen-huszonéveseket "megtérésre" lehetne bírni bármilyen módon is? Hiszen jól elvannak a saját langyos posványukban, nekik ott jó nagyon, hiszen ha ravernek állnának nagyhirtelen, akkor fel kéne hagyniuk meglehetősen sok ostoba viselkedésmintával. És ezt a két szép szemünkért bizony nem fogják megtenni!

Aztán ott a másik véglet, a lakodalmas diszkó, annak is van még híve bőven, mucsai területeken elsősorban. Nos, AZT a közönséget meg valóban nem hiányolná rave-bulikról senki, még ha a stílusok BPM-száma konvergál is egymás felé, de ugye a kulturálatlan, bicskázós tahók, és a "C" kategóriás bajkeverők megjelenése senkinek sem hiányzik?

Szóval, ezért nincsenek illúzióim a raverlétszám bővítésével kapcsolatosan. És a végén az utolsó pont, a kegyelemdöfés: Kik azok, akik nem proghouse-os droidok, nem rockerek, nem falusi tahók, nem raverek, és nem emósok?****

Megmondom: Ők azok, korosztálytól függetlenül, akik rendszeresen járnak funky diszkóba! És meglehetősen sokan vannak. És nem kívánkoznak közénk, mert az egy teljesen más világ... nem rossz világ egyébként!!... és igazából teljességgel meg tudom érteni őket!
[...] Funky klubokban remekül lehet csajozni, általában kellemes a hangulat, és még sorolhatnám... a zene se rossz!
Csak oda is betört a kommersz sajna, ahogy a rave ellensége az elektro-progresszív nyekergés, úgy a funkyt is tönkreteszi az R'n'B és a hip-hop... És funkyból se nagyon vannak új előadók... Sajátságos a párhuzam, nemdebár?

Gyerekek, ez van. Aki tud jobbat, ne tartsa magába... szeretnék tévedni a pesszimizmusomat illetően, cáfoljatok meg ha tudtok!"

Megjegyzések:
* UKHC: UK, azaz brit hardcore
** HHC: happy hardcore
*** BPM: beats per minute. BPM-ben szokás mérni a zene tempóját. Összehasonlításképpen: egy átlagos rave szám tempója 160-170 BPM körüli, ellenpéldaként a rap-é mindössze 80-100.
**** ...és nem rapperek - teszem hozzá én.

A végkövetkeztetés szintén T.U.-tól:

"A rave sose lesz olyan mint volt, ezt nekem elhiheted! Jobb is, hogy a mai gennymédia nem kapta fel, a rosseb se kívánja a bulikra a plázakurvákat, a kis beképzelt csótányokat, meg az ifjúság többi salakját... isten őrizz tőlük!!!!
Párszáz fős bulikban kell gondolkozni, és megpróbálni fenntartani ezt az életérzést, reméljük sikerül is!

Hát, nagyjából ennyi.... :-))) ez is sok így egyszerre..."

A bejegyzés trackback címe:

https://latz.blog.hu/api/trackback/id/tr24906938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sharpay :) 2009.06.29. 22:57:27

köszi, hogy írtál a blogomba, ezért én is benéztem hozzád, és nagyon sok érdekességet találtam, visszajáró vendég leszek ;)

a témával kapcsolatban... érdekes, és mennyire igaz, bár nem az én stílusom a rave, de átérzem, majd később a blogomban, én is ki fogok ilyenekre térni, mivel én is nagy zene őrült vagyok, és a mai fiatalokkal nem vagyok kibékülve, pedig az én korosztályom. :)

...és pont ma beszélgettem egy dj ismerősösömmel, hogy mennyire jók voltak a '90-es évek, mind zeneileg, mind bulik terén :)
ilyen ma már tényleg nincs és valahogy sajnálom, hogy a szüleim nem hamarabb gyártottak le' :

www.youtube.com/watch?v=o-fc4HdYc5Q

Latz von W. 2009.06.30. 16:30:19

Nagyszerű, hát akkor üdv itt! Te leszel az első törzsvendégem. :)

Igen, tartok tőle, hogy az egy-két üdítő kivételtől (pl. Neorave-rendezvények) eltekintve már nem fogunk tudni soha ilyen buliknak a részesei lenni. Mondjuk a retrónak mindig divatja van, hátha egyszer újra felkapják a rave-et/happy hardcore-t is... :)
süti beállítások módosítása